Om du Attakeras av en Bjørn!

*Björnen är som mest rörlig dagtid i skog och mark i maj-juni, då brunstperioden infaller. Skulle du stöta på en björn är det viktigaste att du bibehåller lugnet. Skrik inte, börja inte vifta, rusa inte framåt eller bakåt. Tala lugnt, gå lugnt bakåt samma väg du kom.
(Vem fan kan bibeholla sitt lugn nær man støter på en bjørn før de førsta??)


*Om en björn ställer sig på bakbenen är det inte i första hand för att gå till anfall utan för att se bättre och skaffa överblick. (Dont even try, jag har sett på massa filmer att den stæller sig på bakbenen precis innan attack!)

*Om björnen ser dig och ändå kommer mot dig - behåll lugnet. Tala lugnt ut i luften, visa att du har fredlig avsikter, undvik rörelser som kan uppfattas som hotfulla och dra dig tillbaka från platsen. Men spring absolut inte.

 Har du hund med dig i skogen - håll den kopplad. Otränade hundar kan utsätta ägaren för livsfara om de stöter upp en björn.
(Åter igen, LUGN?? Och vad ær det man skall sæga? -Snælla bjørnen dont eat me!?)

*Unga björnar har just separerat från sina mammor och man kan stöta på ensamma fjolårsungar som inte är rädda för människor. Ser du en ungbjörn, ge dig till känna genom att prata, dra dig sedan bakåt samma väg du kom.

*Björnen tycker om att äta bär, främst blåbär, men har ingen speciell känsla för revir vid en särskilt bärrik plats. Skulle du som bärplockare få syn på en björn, se till att den uppmärksammar dig genom att prata, och dra dig sedan bakåt samma väg du kom.
(Varfør i helvete skall ja uppmerksamma mig om den inte sett mig, ja lægger benen på ryggen o springer!)

*Är du i bilen och ser en björn - sitt kvar. Gå aldrig ut för att fotografera. Ser du en björnunge vid vägkanten - försök aldrig att klappa den. Honan är garanterat i närheten och kan vara direkt livsfarlig om hon kommer rusande.
(Skulle inte ens tænka tanken att låta bilen stå still næra en bjørn!)


*Lägg aldrig matrester eller sopor i naturen. Björnen känner lukten på mycket lång väg och kan lockas även av soptunnor vid husknuten. Tänk på att packa in soporna väl och se till att björnen inte kan ta sig in i soputrymmet.

(Hade aldrig i helvete bott i ett bjørnrikt område!)

*Om du blir attackerad av en björn som inte ger sig, försök att distrahera den med något. Släng bärhinken eller något annat framför dig. Om det inte hjälper, lägg dig på marken och spela död. Lägg dig i fosterställning eller på magen, knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet och försök göra dig så liten som möjligt. Var helt passiv så blir du mindre hotfull för björnen.
(Vem har en bærhink i  baklomman? Spela død?!?!?! På 2 min ÆR man død.. )


*Vill du läsa mer om förhållandet mellan människa och björn kan du beställa skriften "Är björnen farlig?" från Viltskadecenter. Häftet kostar 50 kronor och bygger på resultat av den forskning som pågår inom Skandinaviska Björnprojektet. Du beställer genom att skriva till Viltskadecenter, Grimsö forskningsstation, 730 91 Riddarhyttan.
 (Okej betala 50:- før att skydda sig mot något som egentligen borde buras in?) Hmmm...


Kommentarer
Postat av: suzzi mammi bergqvist

Jag är en lyckligt lottad mamma, jag behöver aldrig vara orolig att min dotter skulle bli överfallen av en björn, hon skulle aldrig komma på tanken att gå ut i skogen. Kramiz Mammi

2008-07-09 @ 23:38:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0